ΒLOOMBERG: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Μετάφραση στα ελληνικά, από τον Ανδρέα Μουντζουρούλια, του άρθρου του Andre Tartar στο Bloomberg 

 

Το τρίτο, μέσα σε πέντε χρόνια, πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα πέρασε από τη Βουλή της χώρας την περασμένη εβδομάδα, παρά την διεξαγωγή ενός εθνικού δημοψηφίσματος που απέρριπτε νέα μέτρα λιτότητας. Η συνεπακόλουθη κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς και οι διαμαρτυρίες που ξέσπασαν στην Αθήνα, έδειξαν ότι πολλοί στην Αθήνα εξακολουθούν να αναρωτιούνται αν το τελικό έπαθλο, η παραμονή δηλαδή της χώρας στο Ευρώ, αξίζει την επιβολή περισσότερης λιτότητας. 

1. Κατά κεφαλήν ΑΕΠ
Η συμμετοχή στο ενιαίο νόμισμα αρχικά φάνηκε να είναι σπουδαία για τους Έλληνες. Το μέγεθος της οικονομίας τους (κατ’ άτομο) αυξήθηκε κατά 25 τοις εκατό, φθάνοντας πολύ κοντά στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια οι Έλληνες παρακολουθούσαν  με τρόμο, καθώς η παγκόσμια ύφεση και αργότερα η δική τους κρίση χρέους, διέγραψαν όλους αυτούς τους κόπους μέσα σε μόλις λίγα χρόνια. Μέχρι το 2012, το μερίδιο κάθε Έλληνα στο κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν στα επίπεδα του 2001, έχοντας πέσει στο 74 τοις εκατό του μέσου όρου της ΕΕ.
 
Επιστροφή στο σημείο μηδέν
Bloomberg 1

2. Η χρηματιστηριακή αγορά
Αν θεωρήσουμε το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ως εκπρόσωπο του επιχειρηματικού τομέα, είναι ακόμα πιο δύσκολο να διακρίνουμε τα πλεονεκτήματα του κοινού νομίσματος για τις ελληνικές εταιρίες. Παρόλο που υπήρξε μια παρατεταμένη ανάκαμψη της αγοράς μεταξύ 2003 και 2007, ο βασικός δείκτης δεν επέστρεψε ποτέ στο επίπεδο ρεκόρ των 6,355 μονάδων προ ευρώ, ενώ έκτοτε μειώθηκε σε επίπεδα κάτω των 800 μονάδων.
 
Η κατάρρευση του Χρηματιστηρίου

bloombeg 2
3.Εμπόριο
Ένα απο τα πλεονεκτήματα που σίγουρα θα ανέμενε κανείς να προκύψει για την Ελλάδα από την ένταξή της στο Ευρώ είναι μια μεγάλη αύξηση στο μέγεθος των συναλλαγών που διεξάγει με τις χώρες με τις οποίες τώρα μοιράζεται ένα κοινό νόμισμα. Αυτό ακριβώς είναι που συνέβη. Οι ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες του ευρώ αυξήθηκαν από 4.5 δισεκατομμύρια δολλάρια το 2000, χρονιά πριν την ένταξη, σε 11,2 δισεκατομμύρια το 2014. Μοναδικό παράδοξο ήταν ότι κατά την ίδια περίοδο η Ελλάδα αύξησε τις εξαγωγές της σε χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ ακόμη περισσότερο, από περίπου 6.5 δισεκατομμύρια δολλάρια σε περίπου 24,8 δισεκατομμύρια, υπονομεύοντας το βασικό επιχείρημα υπέρ της δημιουργίας μιας νομισματικής ένωσης εξαρχής.
Το παράδοξο που επισκίασε το εμπορικό ισοζύγιο
bloomberg 3

4. Ανεργία των νέων
Όσον αναφορά την αγορά εργασίας, αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό ανεργίας βρισκόταν ήδη σε πτώση από τη στιγμή ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ. Παρόλα αυτά, τα πρώτα χρόνια ζωής του ενιαίου νομίσματος έβρισκε ολοένα και περισσότερους Έλληνες στην εργασία, με ιδιαίτερα εντυπωσιακή πτώση του ποσοστού ανεργίας των νέων 15-24 ετών. Αυτή ήταν μια ιδιαίτερα καλή είδηση για μια οικονομία που είχε θέσει στο περιθώριο αρκετούς απο τους πρόθυμους και ικανούς νέους εργαζομένους της. Με την παγκόσμια ύφεση και την συνεχιζόμενη αναταραχή χρέους, αυτή η πρόοδος έχει εξατμιστεί προ πολλού. Η ανεργία των νέων είναι σήμερα πάνω απο 50 τοις εκατό, αποτελώντας το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως, σύμφωνα με την παγκόσμια τράπεζα.
 
Η γρήγορη εξάλειψη των εργασιακών κερδών

blomberg 4
5. Οικονομίες
Τέλος, ενώ οι Έλληνες είχαν διατηρήσει αποταμειεύσεις αξίας άνω του 16 τοις εκατό του εθνικού ΑΕΠ περι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, η πρόσβαση σε ολοένα και φθηνότερη πίστωση διευκόλυνε ένα πολυετές “πανηγύρι” δαπανών. Το ποσοστό των αποταμιεύσεων έπεσε στη συνέχεια κατακόρυφα φτάνοντας να αποτελεί μόλις το 4 τοις εκατό του ΑΕΠ. Τώρα που η φθηνή πίστωση αποτελεί παρελθόν και η μακρά ύφεση έχει κάνει τους καταναλωτές πιο συντηρητικούς, οι Έλληνες άρχισαν και πάλι να αποταμιεύουν. Μέχρι το 2013 η χώρα είχε περίπου το 11 τοις εκατό του ΑΕΠ σε αποταμιεύσεις. Παρόλο που δεν είναι αρκετό για την αποπληρωμή του χρέους αλλά είναι μία αρχή.
blommberg 5

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password