ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ «ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΣ» ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ κ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ

Γράφει η Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη

Με μια ελπίδα παράλογη, και σε πείσμα της χρόνιας μαυρίλας που σκεπάζει την ελληνική οικονομία, έσπευσα να διαβάσω το άρθρο του κ. Δραγασάκη. Ο τίτλος μου φάνηκε αισιόδοξος. Το περιεχόμενο δεν ήταν. Κι φεύ, δεν μπορούσε να είναι. Παρά τις εμφανείς διαφορές, το κείμενο μου θύμισε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που φυσικά ήταν από την αρχή σαφές ότι θα παρέμενε «άσκηση επί χάρτου», αν δεν τολμούσαμε τη ρήξη .

Στο ανά χείρας άρθρο δεν υπάρχει προγραμματισμός, αλλά αναφορές σε πρόγραμμα, που είναι καθοδόν και που τα μόνα εμπόδια της εφαρμογής του φαίνεται να είναι, κατά τον κ. Δραγασάκη, κάποια «παγιδευτικά διλήμματα και αντιπαραθέσεις», τις οποίες πρέπει κατά τον κ. αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να υπερβούμε, για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι βέβαια η ανάπτυξη. Ομολογώ, ότι δεν έχω καταλάβει για τι είδους εμπόδια που παρεμβάλλονται στην ανάπτυξη, πρόκειται. Ο κ. Δραγασάκης σπεύδει, ωστόσο, να μας καθησυχάσει ότι «ο δρόμος που θα ακολουθήσει η χώρα είναι ξεκάθαρος», προφανώς προς την ανάπτυξη πάντοτε, η οποία και θα περιστραφεί γύρω από 4 άξονες. Και ποιος δεν θα ήθελε το τέλος των δεινών της Ελλάδας; ΑΛΛΑ:

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρεται σε «ύφεση». Μακάρι να επρόκειτο για «ύφεση», καθώς αυτή όπως είναι γνωστό αποτελεί τμήμα του οικονομικού κύκλου, και έχει σχετικά βραχεία διάρκεια. Στην Ελλάδα, ωστόσο, του 2016 δεν είναι ορθό να αναφερόμαστε σε ύφεση, διότι έχουμε μια κατεστραμμένη οικονομία, της οποίας η ανόρθωση απαιτεί απείρως περισσότερα μέσα, πολιτικές, προγραμματισμούς, φαντασία και νεωτερισμούς, ανεξέλεγκτη χρηματοδότηση προς, αρχικά, δημόσιες επενδύσεις και πολλή «καλή τύχη». Αντιθέτως, το φυσιολογικό πέρασμα της οικονομίας από την ύφεση στην ανόρθωση χρειάζεται πολύ ολιγότερη φροντίδα. Η Ελλάδα, εξάλλου, βρίσκεται εντός της ευρωζώνης, η οποία, αφού εξάντλησε το μέτρο των πολύ χαμηλών επιτοκίων, που δεν απέδωσε τις φρούδες σχετικές προσμονές, καταφεύγει ήδη σε μέτρο απόλυτης απόγνωσης, δηλαδή στην υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων. Το μέτρο αυτό που, επίσης, δεν προβλέπεται να βγάλει την Ευρώπη από την χρόνια κατάσταση στασιμότητας, όσο παραμένει στο ανθυγιεινό περιβάλλον της στραγγαλιστικης λιτότητας, ουδόλως θα βοηθήσει και την Ελλάδα.

Διότι, οι προβλέψεις καταναλωτών και επενδυτών, στην πατρίδα μας, μετά από την εφαρμογή, επί 6 χρόνια, μέτρων εντελώς αντίθετων αυτών από τα οποία είχε ανάγκη η οικονομία, βρίσκονται στο -1. Είναι η χειρότερη δυνατή περίπτωση, στην οποίαν η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων ουδεμία βελτίωση αναμένεται να επιφέρει. Εξάλλου, τι να προσφέρουν στη θνήσκουσα ελληνική οικονομία τα 9-11 δισ. ευρώ, όταν δεν θα έφθαναν ούτε τα 200 δισ. για την ανόρθωσή της; Περιττό, να επαναλάβω τα φρικιαστικά, πράγματι, μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, τα οποία επιδεινώνονται σε καθημερινή βάση, και με την εφαρμογή των νέων απάνθρωπων, εγκληματικών και παραφρόνων μέτρων είναι βέβαιο ότι θα την αποτελειώσουν. Ο κ. αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, εξάλλου, αναφέρεται σε «ευρωπαϊσμό και αντιευρωπαϊσμό», ο οποίος πράγματι δεν υφίσταται και συμφωνώ, απολύτως, μαζί του. Διότι, η Ελλάδα βρίσκεται εντός της Ευρώπης, της οποίας άλλωστε έβαλε τα θεμέλια, και είναι αδιανόητο να στραφεί εναντίον του εαυτού της. Η αντιπαράθεση, ωστόσο, που υπάρχει, και μάλιστα εντείνεται συνεχώς, είναι η συνέχιση ή μη της παραμονής σε μια ΕΕ και κυρίως σε μια ευρωζώνη, η οποία κυριολεκτικά τρώει τα παιδιά της. Αυτή είναι η αντιπαράθεση! Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ποσοστό ευρωσκεπτικισμου ανώτερο από 80% στην Ευρώπη, οι κάθε μορφής απειλές, που κάνουν λόγο και μέχρι για πόλεμο, προσπαθούν να κρατήσουν με τα δόντια τη Μ. Βρετανία στην ΕΕ, οι Βέλγοι είναι πια εξοργισμένοι με τη λιτότητα, και οι Γάλλοι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους και στις πλατείες, για μόνον το 1 /1000 των όσων υπέστησαν οι Έλληνες, και…..δηλώνουν: «εμείς δεν είμαστε Έλληνες»….που δυστυχώς τα λέει όλα. Τώρα, το γιατί εμείς παραμένουμε αδρανείς, όταν χάνουμε τα πάντα, και δεν υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα για δεκαετίες, είναι μια άλλη θλιβερή ιστορία, που ίσως συνοψίζεται με το ότι έχουμε λάβει υπερβολική δόση από το «Σοκ» της Ναομί Κλάιν.

Δυστυχώς, η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει στη χώρα μας, όσο μένουμε αλυσοδεμένοι με τα μνημόνια, τα κουαρτέτα, τις πολιτικές λιτότητας και τις ανήθικες υποχρεώσεις που τόσο επιπόλαια έχουμε αναλάβει, δηλαδή οι πολιτικοί μας. Πρέπει να βγούμε από εδώ με κάθε θυσία, και κάθε προσπάθεια ωραιοποίησης αυτής της τραγικής κατάστασης απάδει στον καθένα που θέλει να λέγεται Έλληνας. Άλλωστε, για την πληρέστερη πληροφόρηση του πόσο είμαστε σε πλήρες αδιέξοδο και το πόσο η ΑΝΑΠΤΥΞΗ αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός για δεκαετίες, οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν παρά να ανατρέξουν σε πρόσφατες διεθνείς εκθέσεις για την Ελλάδα.

Δραγασάκης: Οι τέσσερις άξονες για να αντιμετωπιστεί η ύφεση

http://news247.gr/eidiseis/politiki/dragasakhs-oi-tesseris-aksones-gia-na-antimetwpistei-h-ufesh.4084425.html
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογραμμίζει ότι «το θέμα δεν είναι να κατοχυρώσουμε την ανοδική πορεία της χώρας μέσα από ένα συνολικό εθνικό σχέδιο, αλλά να υπερβούμε παγιδευτικά διλήμματα και αντιπαραθέσεις”.

Παράθυρο ελπίδας άνοιξε για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης στη χώρα, τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε άρθρο του στην εφημερίδα «Αγορά», επισημαίνοντας ότι «πλέον διαθέτουμε τα μέσα και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις υφεσιακές συνέπειες των τελευταίων ετών».

Επισημαίνει ότι για την κυβέρνηση είναι ξεκάθαρος ο δρόμος που θα ακολουθήσει η χώρα «μέσα από ένα συνολικό εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και μακροχρόνιας βιωσιμότητας».

Η απόφαση του Eurogroup, διευκρινίζει ο αντιπρόεδρος, για την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με τον δεσμευτικό οδικό χάρτη για τη βιωσιμότητα του χρέους «μας επιτρέπει να θέσουμε στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων τις επενδύσεις, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους». Κοινός στόχος, προσθέτει, είναι να κερδίσουμε βαθμούς αυτονομίας και ελευθερίας γιατί, σημειώνει, «το συγκεκριμένο μείγμα πολιτικής το οποίο εφαρμόζεται, συχνά διαμορφώνεται από την πίεση της ασφυκτικής εποπτείας».

Η ύφεση στη νέα φάση που πέρασε η χώρα θα αντιμετωπιστεί σε τέσσερις άξονες σημειώνει ο κ. Δραγασάκης:

– Οι ταμειακές ροές. Μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 6,7 δισ. ευρώ και την καταβολή σημαντικού μέρους των οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες, εντός του έτους θα κατευθυνθούν 9- 11 δισ. ευρώ στην οικονομία.

– Οι αναμενόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ και η μείωση των επιτοκίων θα συμβάλουν στην εκκίνηση της συζήτησης για πρόσβαση στις αγορές το 2017.

– Η θεσμοθέτηση της ενεργητικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων θα ελευθερώσει πόρους για πιστωτική επέκταση.

– Η εργαλειοθήκη της ανάπτυξης είναι μια δέσμη μέτρων την οποία έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση και θα την καταθέσει στη Βουλή.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογραμμίζει ότι «το θέμα δεν είναι να κατοχυρώσουμε την ανοδική πορεία της χώρας μέσα από ένα συνολικό εθνικό σχέδιο, αλλά να υπερβούμε παγιδευτικά διλήμματα και αντιπαραθέσεις. Να δούμε τις νέες προκλήσεις που αναδεικνύονται και να οικοδομηθούν νέες συναινέσεις και κοινωνικές συμμαχίες. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι σήμερα δεν υφίσταται δίλημμα ανάμεσα στο ευρωπαϊσμός ή αντιευρωπαϊσμός, ενώ για την επιχειρηματικότητα ο κ. Δραγασάκης επιμένει ότι η «παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας έχει ανάγκη αλλά και η κοινωνία απαιτεί μια νέα επιχειρηματικότητα, υπεύθυνη απέναντι στην κοινωνία, τους εργαζόμενους, το περιβάλλον και όχι μόνο απέναντι στους μετόχους και τα κέρδη τους».

Κεντρικό δίλημμα στη νέα φάση, καταλήγει, είναι αν θα προχωρήσουμε τολμηρά στη θεμελίωση ενός νέου υποδείγματος ή θα αναζητήσουμε λύσεις στη παλινόρθωση μορφών και πρακτικών του παρελθόντος.

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη39 Posts

Σύντομο Βιογραφικό Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη A. Σπουδές Μετά την αποφοίτησή της από τo Γυμνάσιο Σχολή Βαλαγιάννη έγινε δεκτή στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Άριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την οποία τελείωσε με άριστα. Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης έγινε δεκτή στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών της Σορβόννης, από όπου έλαβε δύο διπλώματα ανωτέρων σπουδών, στις οικονομικές επιστήμες καθώς και το κρατικό διδακτορικό της δίπλωμα με άριστα και έπαινο. Πρόεδρος της διατριβής της ήταν ο γνωστός οικονομολόγος καθηγητής και ακαδημαικός Εμίλ Ζάμ (Emile James), και η διατριβή της δημοσιεύθηκε με δαπάνες του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και δημοσιεύθηκε γαλλικά στη σειρά SEDES. Συμπλήρωσε τις οικονομικές της σπουδές στη Λόντον Σκούλ οφ Εκονομικς (London School of Economics) και έκανε έρευνα στα Πανεπιστήμια London School of Economics, στο Πανεπιστήμιο του Berkeley (ΗΠΑ), στον ΟΟΣΑ Παρισιού, και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (Fiesole) B. Γάμος+Ιδρυμα Αμέσως μετά το τέλος των σπουδών της, το 1959, παντρεύτηκε, στο Λονδίνο τον καθηγητή Δημήτριο Ι. Δελιβάνη, που υπήρξε και καθηγητής της στο ΑΠΘ. Το 1965 απέκτησαν την κόρη τους Ελένη. Το 1997 έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Δελιβάνης. Στη μνήμη η σύζυγός του Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη ίδρυσε το Ίδρυμα Δημήτρη και Μαρίας Δελιβάνη, δωρίζοντας ένα κεντρικό ακίνητο των Αθηνών, στο ΑΠΘ και ειδικότερα στη Βιβλιοθήκη Δημητρίου Δελιβάνη. Το Ίδρυμα, που αυτοχρηματοδοτείται πλήρως, έχει έκτοτε στο ενεργητικό του πλήθος πνευματικών δραστηριοτήτων: διενέργεια ημερίδων οικονομικού περιεχομένου, εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια, συγγραφή άρθρων και βιβλίων, υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές (κάθε τρία χρόνια οι δραστηριότητες του Ιδρύματος δημοσιεύονται σε ειδικό τεύχος) Γ. Σταδιοδρομία *Υφηγήτρια στο ΑΠΘ (1960- * Καθηγήτρια και Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (πρ. ΑΒΣΘ) Επί Πρυτανείας της και με τον Στέλιο Παπαθεμελή, όταν ήταν Υφυπουργός Παιδείας, πραγματοποιήθηκε το όνειρο πολλών «φοιτητικών γενεών», που έκαναν τις σπουδές τους χωρίς κτίριο, και αναγέρθηκε επιτέλους το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Επί της Πρυτανείας της, επίσης, και με δικές της προσπάθειες, η Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης έγινε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. *Σύμβουλος στον ΟΟΣΑ Παρισιού, στο Υπουργείο Συντονισμού, στην ΥΠΑΒΕ (Υπηρεσία Περιφερειακής Ανάπτυξης Βορείου Ελλάδος) *Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων Γαλλικής Γλώσσας (AIELF) 1987-2014 * Αντιπρόεδρος της Ένωσης Γαλλόφωνων Οικονομολόγων για συνεργασία και ανάπτυξη (CEDIMES) * Πρόεδρος της Ένωσης Επίτιμων Διδακτόρων του Πανεπιστημίου Valahia της Ρουμανίας, πρόεδρος του «Ιδρύματος Δημήτρη και Μαρίας Δελιβάνη». Δ. Διακρίσεις *υποτροφία του ΝΑΤΟ, στο Πανεπιστήμιο του Berkeley, για τη συγγραφή μελέτης με τίτλο: The Pressure on the Dollar,Sijthoff–Leyden, «Atlantic Series» (1964). * πρώτη Ελληνίδα πρύτανης, και εκλέχτηκε τρεις φορές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης (1974, 1984, 1985) *προσκλήθηκε από το State Department για επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ (1979) *βραβεύτηκε με Α βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη μελέτη της «Η περιφερειακή ανάπτυξη της Ελλάδας στα πλαίσια της ΕΟΚ» (1984) *τιμήθηκε με πέντε Επίτιμα Διδακτορικά, από τα Πανεπιστήμια Δημόκριτος (Θράκη),Valahia (Ρουμανία), Kainar (Almaty–Kazakhstan), Barnaoul–Altai στη ρωσική Σιβηρία και Annaba (Αλγερία) * τιμήθηκε με τέσσερα χρυσά μετάλλια της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, για την κοινωνική της δράση (1985-88) *επελέγη ως Jean Monnet Fellow, για έρευνα και διδασκαλία, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (1983-84) * στις 11.12.2006, σε πανηγυρική τελετή, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της επέδωσε δύο Τόμους επιστημονικών μελετών που γράφτηκαν προς τιμή της *με διάταγμα του προέδρου της Γαλλίας Nicolas Sarcozy της 17ης Ιουλίου 2008 της απονεμήθηκε το μεγάλο γαλλικό παράσημο του ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής για την επιστημονική της συνεργασία με τη Γαλλία * το 2010 εκλέχτηκε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρουμανίας Ε. Προσκλήσεις για μαθήματα και διαλέξεις Έχει προσκληθεί για διαλέξεις, μαθήματα και έρευνα από τα Πανεπιστήμια της Ουάσιγκτον, Ν.Υόρκης, Παρισιού Ρώμης, Βόννης, Μασσαλίας, Φλωρεντίας, Τεργέστης, Σόφιας, Μπρατισλάβας, Βαρσοβίας, Κρακοβίας, Μελβούρνης, Buenos Aires, Κόρντομπα, Rio de Janeiro, Ν. Κορέας, Port de Prince, Υaoude, Αλμάτυ (Καζακστάν), Ριγέκα (Κροατία), Fribourg(Ελβετία), Targoviste (Ρουμανία), Βουκουρέστι κ.ά. ΣΤ.Έλαβε μέρος ως εισηγήτρια, διοργανώτρια και πρόεδρος σε αναρίθμητα διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και ανά την υφήλιο Ζ. Ερευνητικό έργο και δημοσιεύσεις Της ανατέθηκε ερευνητικό έργο από την ΥΠΑΒΕ, το CNRS του Παρισιού, το ΕΚΚΕ, τον ΟΟΣΑ Παρισιού, το ΝΑΤΟ, το ΙΜΧΑ, το ΚΕΠΕ, τον ΕΟΜΜΕΧ, το Ευρωπαϊκό Παν/κό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, το Παν/μιο Μακεδονίας. Το δημοσιευμένο έργο της ανέρχεται σε 52 συγγράμματα, μελέτες, μονογραφίες και έρευνες, και σε πάνω από 700 επιστημονικά άρθρα στα ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, ρουμανικά και ρωσικά, και έχει τιμηθεί με πρώτα βραβεία, επαίνους και σωρεία βιβλιοκρισιών και αναφορών. Μερικά από τα τελευταία της βιβλία (2001-2014) είναι τα ακόλουθα: * Συνωμοτική Παγκοσμιοποίηση, Eκδόσεις Παπαζήση & Ίδρυμα Δελιβάνη, A’ Έκδοση, Aθήνα 2001 και B’ Έκδοση, 2002 * « Mondializarea Conspiratoare», Editura Eficient, Bucurest 2002 (μετάφραση από τα γαλλικά στα ρουμανικά) Β’Έκδοση * “Mondialisation Conspiratrice”, L’ Harmattan, Paris 2002(μετάφραση από τα ελληνικά της Christine Cooreman ) * “Mondialisation Conspiratrice, μετάφραση στα ρωσικά από την Άρτεμη Καλογήρου και δημοσίευση * «Τα παιδιά της παγκοσμιοποίησης: τρομοκρατία και φασισμός», Παπαζήσης: Αθήνα 2004 * «Η τύχη του ευρώ, μετά την κηδεία του Συμφώνου Σταθερότητας», Εκδόσεις Ιδρύματος Δελιβάνη και Κορνηλία Σφακιανάκη: Θεσσαλονίκη 2004 * «Τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας», Το Οικονομικό: Αθήνα 2005 * «Μεταρρυθμίσεις, Το ολοκαύτωμα των εργαζομένων στην Ευρώπη», Εκδόσεις Ιδρύματος Δελιβάνη και Λιβάνη, Αθήνα 2007 * 100 χρόνια από τη γέννηση ΔΔ, Θεσσαλονίκη 2009 * “H Φονική κρίση και η ελληνική τραγωδία», Εκδόσεις Ιδρύματος Δελιβάνη και Λιβάνη, Αθήνα 2010(έχει μεταφραστεί και αγγλικά) * «Αντι-μνημονιακά», Εκδόσεις Ιδρύματος Δελιβάνη και Κορνηλία Σφακιανάκη , Θεσσαλονίκη 2010 *Ολη η αλήθεια για χρέη και ελλείμματα και πως θα σωθούμε», Εκδόσεις Ιδρύματος Δελιβάνη και Ιανό;, Αθήνα 2010 και Β Έκδοση 2012 * «Η εν ψυχρώ δολοφονία της Ελλάδας (και η διέξοδος: επιστροφή στη δραχμή), Ίδρυμα Δελιβάνη και ΙΑΝΟΣ, 2014 (έχει μεταφραστεί και γαλλικά) *"L'euro et la Grèce: Quel avenir?" Συλλογικό έργο υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Gérard Lafay, Harmattan, Paris 2015

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password