ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΛΛΗΝΑ ΓΙΑΤΡΟ: Η ΚΡΙΣΗ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Μια έρευνα Πανεπιστημίου, με επικεφαλής έναν Ελληνα γιατρό, απέδειξε ότι η λιτότητα συνδέεται ευθέως με τις απόπειρες αυτοκτονίας των πολιτών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στα πανεπιστήμια του Πόρτσμουθ και της Βιέννης, όλο και περισσότεροι άνδρες από τις πιο «φτωχές» χώρες της Ευρωζώνης επιχειρούν να αυτοκτονήσουν.

Η έρευνα με επικεφαλής τον Ελληνα γιατρό Νικόλαο Αντωνακάκη και τον καθηγητή Αλαν Κόλινς, είναι η πρώτη που επιχειρεί να συνδέσει άμεσα τις συνέπειες που έχει η κρίση της Ευρωζώνης, στις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από αυτή, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Σύμφωνα με αυτήν, τα ποσοστά μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ είναι ανάλογα με αυτά των αυξήσεων των αυτοκτονιών. Για κάθε 1% μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ, υπάρχει 0.9% αύξηση των ανθρώπων που επιχειρούν να αυτοκτονήσουν. Αυτό αντιστοιχεί, για παράδειγμα, σε περίπου 6.000 αυτοκτονίες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης το έτος 2011-2012.

Πιο αναλυτικά, στο έτος 2011-2012 υπήρξαν:

580 αυτοκτονίες ανδρών ηλικίας 10-24 – αύξηση κατά 1.6%
2995 αυτοκτονίες ανδρών ηλικίας 25-44, αύξηση κατά 1.4%
765 αυτοκτονίες ανδρών ηλικίας 45-64, αύξηση κατά 0.4%
1725 αυτοκτονίες ανδρών ηλικίας 65-89, αύξηση κατά 1.3%

Παρόλο που την συγκεκριμένη χρονιά η ηλικιακή ομάδα μεταξύ 25-44 παρουσίασε τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονίας, στο σύνολο της πενταετίας 2009-2014 αυτοί που διατηρούν τα αρνητικά πρωτεία στην σχετική λίστα είναι οι πιο μεγάλη σε ηλικία. Υπολογίζεται πως 4555 άνδρες μεταξύ 65-89 ετών αυτοκτόνησαν κατά την διάρκεια της πενταετίας. Η έρευνα του κ. Αντωνακάκη και του κ. Κόλινς συνδέουν άμεσα τα αυξημένα αυτά ποσοστά με τα μέτρα λιτότητας και τις δημοσιονομικές προσαρμογές των τελευταίων ετών.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν άμεση σύνδεση μεταξύ των ποσοστών αυτοκτονίας και των οικονομικών πολιτικών, ενώ γεννούν μεγάλα ερωτηματικά για το αν πρέπει να συνεχιστεί παρατεταμένα η δημοσιονομική λιτότητα. Τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, ειδικά στους νέους, είναι επίσης ένας παράγοντας που έχει επιδεινώσει την κατάσταση στην περιφέρεια της Ευρωζώνης» τόνισε ο Ελληνας γιατρός σε δηλώσεις του.

«Την ώρα που οι πολιτικοί στην Ευρωζώνη έχουν εστιάσει στην οικονομική πολιτική, εφαρμόζοντας σκληρά μέτρα, παραμελούν τα προβλήματα και τις ανισότητες που υπάρχουν στον χώρο της υγείας» προσέθεσε.

Πηγή: iefimerida.gr

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password