ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ & ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η χώρα μας βρίσκεται για άλλη μια χρονιά σε βαθύτατη οικονομική κρίση με τους πολιτικούς ταγούς που ορίζουν τις τύχες μας να φαίνονται ανήμποροι στο να αντιμετωπίσουν την χειρότερη κρίση στην οποία έχει βρεθεί η Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μια κρίση, η οποία δεν έχει επηρεάσει μόνο το βιoτικό επίδεδο εκατομμυρίων Ελλήνων, αλλά έχει ”χτυπήσει” και την πόρτα της Εθνικής μας Άμυνας.

Η μακρά παύση των εξοπλισμών έχει πλέον δημιουργήσει συνθήκες αμυντικής κατάρρευσης της χώρας. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθεις των άξιων στελεχών της ΠΑ του ΠΝ και του Στρατού Ξηράς, η ισορροπία στρατιωτικής ισχύος Ελλάδας- Τουρκίας βρίσκεται μακράν στο χειρότερο σημείο της σύγχρονης ελληνοτουρκικής ιστορίας τόσο ποσοτικά όσο- το κυριότερο- και ποιοτικά.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα έχει παγώσει πρακτικά κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμά της. Το αποτέλεσμα είναι ένα πρωτοφανές χάσμα δυνάμεων. Ετσι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα είναι πιο ευάλωτη έναντι της Τουρκίας του ισλαμιστή Ρ. Τ. Ερντογάν περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή στον 20ό αιώνα.

Στο σημερινό μας άρθρο θα ασχοληθούμε με το ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος στο Αιγαίο. Είναι το πρώτο από μια σειρά άρθρων που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα, που έχουν ως σκοπό να αναδείξουν τις αδυναμίες και τα προβλήματα που λαμβάνουν χώρα αυτή την στιγμή, με την προοπτική οι κρατούντες τα ”κλειδιά” της εθνικής μας ασφάλειας να αφυπνισθούν, ούτως ώστε η χώρα μας να βγει από τον λήθαργο στον οποίο έχει περιπέσει, καθώς οι ”γείτονες”, παρά τα όσα εσωτερικά προβλήματα και εάν έχουν, δείχνουν πως η στρατιωτικής του βιομηχανία και η αγορά εξοπλιστικών τελευταίας γενιάς βρίσκεται πάντα σε πρώτο πλάνο.

ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σύμφωνα με τό έγκυρο e-amyna.com, H ΠΑ διαθέτει αυτή τη στιγμή 233 τακτικά μαχητικά τριών τύπων (F-16, Mirage-2000, F-4) με επιχειρησιακές δυνατότητες τις οποίες επιδεικνύει σημαντικά ανώτερος αριθμός αεροσκαφών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΗΚ). Η τελευταία ολοκλήρωσε εγκαίρως προγράμματα αναβάθμισης και επέκτασης ορίου ζωής για το σύνολο των 283 τακτικών μαχητικών (F-16, F-4) που βρίσκονται σήμερα στο οπλοστάσιό της και προβαίνει διαρκώς στην περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ομοιογενούς πλέον στόλου των F-16, με την ενσωμάτωση σύγχρονου εξοπλισμού και όπλων.

Με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα παροπλισμού των 47 αεροσκαφών F-4E/2020 της ΤΗΚ (2016: 5, 2017: 8, 2018: 7, 2019: 7, 2020: 20), η σύνθεση του στόλου ΤΗΚ το 2021 θα περιλαμβάνει 250 μαχητικά αεροσκάφη ως εξής: 14 F-35A, 30 F-16C/D Block 50+ Adv., 169 F-16C/D Block40/50 (CCIP) και 37 F-16C/D Block 30, υπό την αίρεση της ομαλής υλοποίησης του πολύπαθου προγράμματος του F-35 και χωρίς ασφαλώς να υπολογίζονται δυνητικές απώλειες λόγω ατυχημάτων.

Εκείνη τη χρονική περίοδο, η ΠΑ θα παρατάσσει μόλις 199 μαχητικά (155 F-16 και 44 Mirage 2000), δεδομένου ότι τα 34 εναπομείναντα αεροσκάφη F-4E PI2000 θα βρίσκονται στη δύση του επιχειρησιακού τους βίου. Ο στόλος των F-16 θα αντιπροσωπεύει ποσοστό 78% της δύναμης μαχητικών της ΠΑ, καθιστώντας μονόδρομο την βέλτιστη αξιοποίηση του συνόλου του υπάρχοντος αεροπορικού υλικού με την ανάληψη προγραμμάτων εκσυγχρονισμού και τον εξοπλισμό του με τα πλέον σύγχρονα υλικά, συστήματα και όπλα. Ειδικότερα, σε υπηρεσία βρίσκονται 155 μαχητικά F-16C/D τεσσάρων εκδόσεων με τρεις διαφορετικούς κινητήρες, κατανεμημένα σε 4 Πτέρυγες Μάχης:

• 32 αεροσκάφη Block30 (πρόγραμμα Peace Xenia I) από το 1989
• 38 μαχητικά Block50 (πρόγραμμα Peace Xenia ΙI) από το 1995
• 55 μαχητικά Block52+ (πρόγραμμα Peace Xenia ΙΙI) από το 2003
• 30 μαχητικά Block52+ Adv (πρόγραμμα Peace Xenia IV) από το 2009

F-35 ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

Την ίδια στιγμή η ήδη διαμορφούμενη συντριπτική ποσοτική τουρκική υπεροπλία στον αέρα και κυρίως η εισαγωγή μαχητικού πέμπτης γενιάς τύπου Στελθ (F-35), με τα όσα προβλήματα είναι η αλήθεια που έχουν προκύψει με το συγκεκριμένο τύπου αεροσκάφος, θα καταστήσουν την έννοια της αεροπορικής παραβίασης παρελθόν. Οχι επειδή η τουρκική αεροπορία, οπλισμένη με αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, θα σταματήσει τις παραβιάσεις αλλά επειδή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα αδυνατούν τεχνικά να παρακολουθήσουν τα ίχνη των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς, σχεδιάζεται η αγορά 100 F-35 με ορίζοντα το 2021, που θα αντικαταστήσουν τα F-4 PHANTOM, ( προς το παρόν, έχει γίνει γνωστό πως η Τουρκία έχει ήδη παραγγείλει 6 μαχητικά, με χρόνο παράδοσης για τα πρώτα 2 το 2015, ωστόσο δεν έχει σημειωθεί ακόμα κάτι τέτοιο), προσφέροντας στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία ένα τεράστιο όπλο.

Με την κατοχή του F-35 η τουρκική πλευρά θα αποκτήσει τις εξής δυνατότητες:

Ας τις δούμε όπως μας τις παρουσιάζει το powerpolitics.eu

Εκτέλεση αποστολών παρατήρησης, εποπτείας και κατασκοπείας σε όλο το φάσμα του Αιγαίου με μηδενικό ίχνος στο ραντάρ.

Σε περίπτωση πολέμου, αυξημένες πιθανότητες εισχώρησης στις ελληνικές γραμμές και πραγματοποίηση στοχευμένων πληγμάτων.

Ηλεκτρονικό πόλεμο εναντίων των ελληνικών δυνάμεων.

Εκτέλεση ταχέων και ακριβέστατων κινήσεων μέσω των συστημάτων πληροφορίας.

Εκτόξευση συντονισμένων επιθέσεων εναντίων των ελληνικών αντιαεροπορικών όπλων( τα F-35 είναι κατάλληλα για χτυπήματα ακόμα και εναντίων πυραύλων όπως οι C-300 και οι C-400) , ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μαζική αεροπορική επίθεση.

Επίτευξη αιφνιδιασμού

Το κύριο ελληνικό αεροσκάφος, και αυτό που πιθανώς θα κληθεί να αντιμετωπίσει το F-35, είναι το επίσης αμερικανικό F-16. Η χώρα μας διαθέτει και την κορυφαία έκδοση του μαχητικού, την BLOCK 52 PLUS.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να λάβουμε υπόψην ότι από το 2012 η Τουρκία έχει αυξήσεις τις αμυντικές της δαπάνες κατά 350% ενώ η ΠΑ τα λειτουργικά της έξοδα από τα 450 εκατ.ευρώ του 2009 τα έχει μειώσει στα 170 εκατ.ευρώ το 2015 τη στιγμή που οι επιχειρησιακές ανάγκες έχουν αυξηθεί με στόχευση την Α.Μεσόγειο και την Κύπρο.

ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ

Η δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει πλέον επιτείνει την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο.

Οι παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου υπήρξε σχεδόν σταθερό σημείο ανάφλεξης με την Τουρκία εδώ και χρόνια. Αυτό οφείλεται σε μια διαμάχη για την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου, καθώς και σε άλλους παράγοντες, όπως η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου.

Το ισλαμιστικό καθεστώς της Τουρκίας προχωρεί τα τελευταία χρόνια σε κλιμάκωση των πρoκλήσεων. Κατά συνέπεια, η έμφαση των Τούρκων στην αεροπορική υπεροχή κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι προκλήσεις στον αέρα βαίνουν εντεινόμενες.

Τα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν συνολικά 7.738 φορές τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο από το 2007 εως το 2013!

Συγκεκριμένα: Το 2007 οι παραβιάσεις ήταν 1.289, το 2008 ήταν 1.288, το 2009 ήταν 1.678, το 2010 ήταν 1.239, το 2011 ήταν 962, το 2012 ήταν 646 και το 2013 ήταν 636- σύνολο 7.738!

Το 2014 σημειώθηκαν 2,244 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από μέρους της Τουρκίας. Ενώ για το έτος 2015, οι ”γείτονες” έχουν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο μόνο… 1.375 φορές, με τα τουρκικά αεροσκάφη να είναι οπλισμένα και έτοιμα για μάχη σε 135 περιπτώσεις.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ

Οι Έλληνες πιλότοι καθημερινά δοκιμάζουν τις αντοχές τους και αγγίζουν τα όριά τους σε συνθήκες που το παραμικρό λάθος είναι σε θέση να τους κοστίσει τη ζωή τους. Οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας λειτουργούν σε συνθήκες για τις οποίες δεν είναι φτιαγμένος ο άνθρωπος. Καλούνται να πάρουν στο δευτερόλεπτο αποφάσεις κρίσιμες για τους ίδιους και για την χώρα.

Οι ιπτάμενοι φρουροί του Αιγαίου αυτή την στιγμή συγκανταλέγονται στους πιο επίλεκτους πιλότους όχι μόνο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ αλλα και γενικώς. Οι διακρίσεις τους σε συμμαχικές ασκήσεις διαδέχονται η μία την άλλη και δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα τελευταία χρόνια η ισραηλινή αεροπορία, ίσως μια από τις κορυφαίες στον κόσμο, προσκαλεί σε ασκήσεις στην έρημο του Ισραήλ, Αμερικανούς και Έλληνες πιλότους.

Η Ελλάδα στα επόμενα χρόνια πρέπει και οφείλει να κινηθεί για την αναβάθμιση τόσο του εναέριου στόλου όσο και των επίγειων αντιαεροπορικών της δομών ώστε να διασφαλιστεί η χώρα από κάθε μορφή απειλής, τόσο ποσοτικής όσο ποιοτικής.

Οι πιλότοι μας, θα συνεχίζουν να πετούν ακούραστοι, με ζήλο και ενδιαφέρον, και θα αποτελούν αξιόπιστη δύναμη αποτροπής, απολύτως σύγχρονη και ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου Αιώνα.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password