ΜΗΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ;
Το τελευταίο διάστημα μετά από μία σχετική σιγή των προκλήσεων, η Τουρκία του ισλαμιστή Ρ. Τ. Ερντογάν επανήλθε κάνοντας επιθετικές κινήσεις στο Αιγαίο και ταυτοχρόνως προκαλεί, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος αμφισβήτησε την Συνθήκη της Λωζάνης, τονίζοντας πως «δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά».
Συγκεκριμένα δήλωσε:
«Η 15η Ιουλίου είναι ο δεύτερος πόλεμος ανεξαρτησίας για το τουρκικό έθνος. Ας το γνωρίζουμε έτσι όπως είναι. Μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών το 1920 και μας έπεισαν να δεχθούμε τη Λωζάνη το 1923. Κάποιοι προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν παρουσιάζοντας τη Λωζάνη ως νίκη. Στη Λωζάνη παραδώσαμε τα (τώρα ελληνικά) νησιά, που ήταν τόσο κοντά που μπορούσες να φωνάξεις» δήλωσε ο Ερντογάν σήμερα, μιλώντας με περιφερειακούς διοικητές.
Η Συνθήκη της Λωζάννης υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923 και έθετε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας. Καταργούσε τη Συνθήκη των Σεβρών, που είχε υπογραφεί τρία χρόνια νωρίτερα, η οποία είχε γίνει δεκτή από τον σουλτάνο Μουσταφά Κεμάλ, αλλά απορρίφθηκε από το κίνημα των Νεότουρκων.
Σε αυτές τις προκλητικές δηλώσεις η Ελλάς για άλλη μία φορά στέκεται μόνη της. Οι Δυτικοί μας Σύμμαχοι και πιο συγκεκριμένα το ΝΑΤΟ δεν εξέδωσε κατηγορηματική ανακοίνωση, αφήνοντας πολλά ερωτήματα για την στάση που έχει η Συμμαχία στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.
ΗΠΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ
Φυσικά ούτε οι ΗΠΑ εξέδωσαν ανακοίνωση. Βέβαια μην ξεχνάμε σε αυτό το σημείο ότι με τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923 όλες οι δυνάμεις της Δύσης, πλην ΗΠΑ, αλλά και η Ρωσία συμφώνησαν στην ουσία στη δημιουργία του τουρκικού κράτους, τα σύνορα του οποίου οριστικοποιήθηκαν το 1926 με τη συμφωνία Αγκυρας – Λονδίνου για το καθεστώς του Κιρκούκ και της Μοσούλης, που παρέμειναν υπό ιρακινή διοίκηση. Ίσως αυτή η παράμετρος να έχει και την σημασία της.
ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Οι προκλήσεις όπως αναφέραμε δεν σταματούν εδώ, καθώς η Τουρκία διεξήγαγε σκήσεις σε μεγάλες περιοχές του Αιγαίου τον Σεπτέμβριο, με υποβρύχια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Συγκεκριμένα δεσμεύθηκαν περιοχές γύρω από τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο, την Κάρπαθο, το Καστελλόριζο και τα βόρεια της Κρήτης. Πρακτικά, οι τουρκικές SubNotam’s (όπως ονομάζονται οι οδηγίες προς ναυτιλλομένους για τη δράση υποβρυχίων), άφησαν εκτός του σχεδιασμού τους, μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι του ανατολικού Αιγαίου.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η Αθήνα ενημέρωσε το ΝΑΤΟ για την ανεξέλεγκτη δράση τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο καταθέτοντας λεπτομερές υπόμνημα διαμαρτυρίας το οποίο επιδόθηκε στην στρατιωτική επιτροπή της Συμμαχίας.
Είμαστε σίγουροι πως για άλλη μία φορά το ΝΑΤΟ δεν θα λάβει θέση, καθώς στην διμέτωπη σύγκρουση του Αιγαίου, το ΝΑΤΟ είτε ”νίπτει τας χείρας”, είτε λαμβάνει θέση πάντα υπέρ της Τουρκικής πλευράς.
ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑΤΟ
Τα ερωτήματα που προκύπτουν για την συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ είναι πολλά.
Πόσο ωφελήθηκε από αυτή την συμμαχία;
Πόσο εκτίμησε το ΝΑΤΟ το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν διαχρονικά πιστή σύμμαχος;
Πόσο ωφελήθηκε η Ελλάδα και πόσο η Τουρκία;
Η Ελλάδα εισήλθε στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με το δεύτερο κύμα διεύρυνσης το 1952, επί κυβερνήσεως Νικόλαου Πλαστήρα.
Στις 14 Αυγούστου του 1974 η οικουμενική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή αποσύρει την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ μετά τον Αττίλα 2. Σε κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «…το ΝΑΤΟ αποδείχθηκε ανίκανο να παρεμποδίσει την Τουρκία από την εξαπόλυση νέας βάρβαρης και απρόκλητης επίθεσης κατά της Κύπρου… Το ΝΑΤΟ δεν έχει επομένως λόγο ύπαρξης και δεν μπορεί να εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο συνεστήθη, αφού δεν μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο μεταξύ δύο μελών του….»
Έξι χρόνια αργότερα και 70 μέρες πριν από την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ, η κυβέρνηση Ράλλη αποφασίζει την επάνοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ στις 19 Οκτωβρίου 1980.
Η Ελλάδα από τότε έχει δώσει τα πάντα στο ΝΑΤΟ. Είναι ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος, όμως τα κέρδη είναι ελάχιστα.
Η χώρα μας δείχνει πως θέλει να βοηθήσει την Συμμαχία και το κάνει έμπρακτα, καθώς παρά την οικονομική κρίση, βρισκόμαστε στη η δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ, της κατάταξης των χωρών του ΝΑΤΟ όσον αφορά στις ποσοστό επί του ΑΕΠ που αντιστοιχεί στις αμυντικές δαπάνες για το 2016.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΝΑΤΟ, το ποσοστό για τη χώρα μας (2016) είναι 2,38%, ενώ των ΗΠΑ είναι 3,61%. Της Τουρκίας είναι 1,56%.
Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ
Η Ελλάδα έχει παραχωρήσει επίσης στις ΗΠΑ και άρα στο ΝΑΤΟ μία από τις σημαντικότερες βάσεις στον κόσμο και αυτή δεν είναι άλλη από την Σούδα. Η βάση χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από τους Αμερικανούς στις επιχειρήσεις τους εναντίον του Ιράκ τόσο το 1991 όσο και το 2003, αλλά και στον πόλεμο του Αφγανιστάν.
Ως σταυροδρόμι των σημαντικότερων θαλάσσιων οδών για την προβολή της ναυτικής ισχύος των ΗΠΑ, το λιμάνι της Σούδας αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος.
Από τη βάση μπορούν να έχουν τον έλεγχο της Μεσογείου, του Εύξεινου Πόντου, της Ερυθράς Θάλασσας και να διεισδύουν ασφαλώς στη Μέση Ανατολή.
Στην διπλωματία όταν δίνεις, πρέπει και να πέρνεις, ποιά τα οφέλη από την παραχώρηση της Σούδας; Νομίζουμε μηδέν εις το πηλίκο.
ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ
Σιγή ιχθύος επίσης τηρεί το ΝΑΤΟ και στις συνεχείς παραβιάσεις του FIR και στις υπερπτήσεις F-16 πάνω από ελληνικά νησιά. Καμία νουθέτηση δεν έχει λάβει μέχρι τώρα, αποδεικνύοντας πως οι δυτικοί μας Σύμμαχοι, κλείνουν περισσότερο το μάτι στην ισλαμική Τουρκία. Μάλιστα μετά την κατάρριψη του Su-24, εξέδωσε ανακοίνωση κατά της Ρωσίας γιατί ένα μαχητικό κρούσης, καταδιώκοντας φάλαγγα ισλαμιστών που διέφευγαν προς το τουρκικό έδαφος, μπήκε στον τουρκικό ενάεριο χώρο και πέταξε επάνω από τουρκικό έδαφος για… 17”, ενώ δεν έχει εκδώσει ούτε μία ανακοίνωση για την χιλιάδες παραβιάσεις του ελληνικού FIR από τα τουρκικά μαχητικά.
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γ. Στόλντεμπεργκ σε συνέντευξή του στο CNN πριν λίγους μήνες είχε αρνηθεί να απαντήσει για τις παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο εναντίον της Ελλάδας, παρά τις πιεστικές ερωτήσεις της δημοσιογράφου!
Η Δημοσιογράφος ξεκινάει την συνέντευξη με μια απορία: Μήπως η αντίδραση της Τουρκίας ηταν υπερβολική; Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ τονίζει ότι όλα τα κράτη έχουν το δικαίωμα να υπερασπίσουν τον εναέριο χώρο τους.
Η επόμενη ερώτηση αφορά στις τουρκικές παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο:
Δημοσιογράφος: Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγορεί την Τουρκία για παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο. Πώς αντιδρά το ΝΑΤΟ;
Γ.Γ: Νομίζω ότι πρέπει να θυμόμαστε ότι η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας πολύ ασταθούς και δύσκολη κατάστασης στη Συρία και το Ιράκ και, φυσικά, το γεγονός ότι η Τουρκία είναι τόσο κοντά στα σύνορα της σύγκρουσης και της στρατιωτικής αστάθειας που έχει δημιουργηθεί από τη Ρωσία, η οποία έχουμε δει κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων ή μηνών, δημιουργεί μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση και δεν είναι η πρώτη φορά που έχει συμβεί στο παρελθόν.
Δημοσιογράφος: Αναφερόμουνα στις κατηγορίες του Έλληνα Πρωθυπουργού, ότι η Τουρκία παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, κατηγορίες που έθεσε μέσω Twitter. Πώς αντιδρά το ΝΑΤΟ σε αυτό;
ΓΓ: Αυτό που προσπαθώ να εξηγήσω είναι ότι είναι εντελώς διαφορετικές καταστάσεις
Τα σχόλια για την στάση του ΓΓ δικά σας…
ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Τα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν συνολικά 7.738 φορές τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο από το 2007 εως το 2013!
Συγκεκριμένα: Το 2007 οι παραβιάσεις ήταν 1.289, το 2008 ήταν 1.288, το 2009 ήταν 1.678, το 2010 ήταν 1.239, το 2011 ήταν 962, το 2012 ήταν 646 και το 2013 ήταν 636- σύνολο 7.738!
Το 2014 σημειώθηκαν 2,244 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από μέρους της Τουρκίας, ενώ σύμφωνα με στοιχεία των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων και έως τον Οκτώβριο του 2015 έχουν καταγραφεί 1,443 παραβιάσεις.
Τα παραπάνω που αναφέραμε σίγουρα εγείρουν προβληματισμούς και ίσως στο μέλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την στάση μας ως προς το ΝΑΤΟ.
Αν δούμε τον χάρτη Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, θα διαπιστώσουμε πως μιλάμε για μια περιοχή που κυριολεκτικά φλέγεται.
Η Ελλάδα πρέπει να κάθεται σε όσο το δυνατόν περισσότερα «τραπέζια λήψης αποφάσεων», με δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής, αξιοποιώντας τη γεωγραφική της θέση και γεωστρατηγική της σημασία, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχουμε εκμεταλλευθεί.
Σε αυτό το σημείο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το άρθρο του ADAM GARRIE για το αγγλόφωνο http://theduran.com/forget-grexit-greece-should-quit-nato/, το οποίο απηχεί τις θέσεις της Ρωσίας. Το Ithesis.gr σας μεταφέρει τα σημαντικότερα σημεία του άρθρου, το οποίο εξηγεί για ποιον λόγο η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ.
Forget Grexit — Greece should quit NATO
Μετάφραση-Απόδοση Ανδρέας Μουντζουρούλιας
H Τουρκία και η Ελλάδα προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ το 1952. Για την Τουρκία αυτό ήταν και το τέλος των καλών σχεσεών της με την ΕΣΣΔ, όπου αυτές ξεκίνησαν υπό την ηγεσία των Λένιν και Κεμάλ.
Η Ελλάδα εισήλθε στις τάξεις του ΝΑΤΟ για εντελώς διαφορετικούς λόγους, κυρίως ελέω της τότε ρευστής εσωτερικής πολιτικής κατάστασης. Το 1974 μετά την εισβολή και κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, η Ελλάδα αποφάσισε να αποχωρήσει και εντάχθηκε εκ νέου στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας το 1980
Αν ρωτούσαμε τους Ελληνες ”τι έχει κάνει το ΝΑΤΟ για εμάς”, η απάντηση θα ήταν, ”όχι και πάρα πολλά”.
ΤΟ ΝΑΤΟ , το 1974 δεν έπραξε τίποτα στο να σταματήσει την Τουρκία από την εισβολή στην Κύπρο και δεν είμαι σίγουρος αν η Ελλάδα θα είχε διαφορετική αντιμετώπιση από το ΝΑΤΟ σε μία εισβολή και κατοχή ελληνικών νησιών.
Το ΝΑΤΟ δεν έπραξε τα δέοντα στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, αλλά και του Δημάρχου της Άγκυρας για την Συνθήκη της Λωζάννης.
Η Ελλάδα ίσως πρέπει να αποδεχθεί πως λόγω του μεγέθους και της στρατηγικής σημασίας της Τουρκίας, το ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα από τις παράλογες θέσεις του Ερντογάν, θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Τουρκίας.
Επιπλέον πρέπει να δούμε πως η Ελλάδα δαπανά μεγάλα ποσά για την συμμετοχή της στην Συμμαχία, ποσά που δεν μπορεί να τα αντέξει η Ελληνική οικονομία, παρόλα αυτά η εδαφική της ακεραιότητα απειλείται από μία συμμαχό της στο ΝΑΤΟ.
Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν σημαίνουν η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει την πλάτη της στην Δύση, έστω και εάν η Δύση της έχει γυρίσει την πλάτη αρκετές φορές.
Η Ελλάδα σε μία ενδεχόμενη αποχώρησή της στην καλύτερη ή χειρότερη περίπτωση θα είναι μέλος της ΕΕ. Οι ΗΠΑ δεν επέβαλλαν κυρώσεις το 1966 στην Γαλλία και στην κυβέρνηση Ντε Γκωλ, όταν αυτή αποχώρηση από το στρατιωτικό σκέλος. Το ίδιο θα συμβεί και με την Ελλάδα.
Η Ελλάδα έχει δεχθεί ήδη δύο απανωτές προσβολές, από την μία πλευρά οι ύβρεις της Τουρκίας και από την άλλη με την σιωπή του ΝΑΤΟ. Με τέτοιους φίλους, τι τους χρειάζεσαι τους εχθρούς;
Πληροφορίες: http://theduran.com, sansimera.gr, kathimerini, onalert.gr, dimokratianews.gr, news247.gr
Ανδρέας Μουντζουρούλιας239 Posts
Φοιτητής Πολιτικών Επιστημών, Blogger
0 Comments