Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ: Ο ΑΞΟΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ

Στην προώθηση κοινών έργων στον ενεργειακό τομέα συμφώνησαν Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης τους την περασμένη Πέμπτη στη Λευκωσία. Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Μπεντζαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισαν ιστορική τη συνάντηση τους στην κυπριακή πρωτεύουσα. 

Kατά την πρώτη τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, οι τρεις ηγέτες έθεσαν τις βάσεις για στενότερη συνεργασία των χωρών τους σε θέματα ενέργειας, οικονομίας, μεταφορών, υδάτινων πόρων και τουρισμού.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι εκφράστηκε η κοινή πεποίθηση ότι οι τρεις χώρες πρέπει να δράσουν συλλογικά για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Στόχος της τριμερούς, είπε ο κ. Αναστασιάδης, είναι η ειρήνη στη Μεσόγειο μέσω ακριβώς της συνεργασίας των κρατών, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι όποιες συμφωνίες δεν στρέφονται κατά του οποιουδήποτε κράτους. «Παραμένουμε» είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου «σταθερά δεσμευμένοι στην προώθηση κοινών έργων στον τομέα της ενέργειας».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπεντζαμίν Νετανιάχου, αναφέρθηκε στην πρόθεση των τριών χωρών να εξετάσουν τις δυνατότητες δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως και στη δημιουργία ενός υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου για να διασυνδέει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης των τριών χωρών, που -όπως είπε- θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή αγορά τους.
 
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε ιστορική την τριμερή, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη λέξη συχνά. «Ζούμε σε ένα ταραγμένο και ρευστό περιβάλλον» είπε ο κ. Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι «έχουμε μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για να προωθήσουμε τους κοινούς μας στόχους». Περαιτέρω, επισήμανε ότι «αν δουλέψουμε από κοινού, θα προωθήσουμε πιο αποτελεσματικά αυτούς τους στόχους, παρά η κάθε χώρα ξεχωριστά».

Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας ο κύριος Νετανιάχου ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για κοινά έργα.

Πρόκειται για:

1) Δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα ενώνει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων Κύπρου – Ισραήλ και τα οποία διά μέσου της Ελλάδας θα μεταφέρονται στην υπόλοιπη Ευρώπη.

2) Δημιουργία υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρισμού των τριών κρατών.

Σύμφωνα με τον κ. Νετανιάχου, η συνεργασία επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως η ασφάλεια και η διαχείριση υδάτινων πόρων. 

ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ

Η συμμαχία αυτή αποτελεί το πλέον απευκταίο σενάριο για την Τουρκία και τον σουλτάνο Ερντογάν. Μόλις πριν λίγες ημέρες ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ακύρωσε την έκπτωση του φυσικού αερίου προς την Τουρκία, κλιμακώνοντας τις οικονομικές κυρώσεις και εντείνοντας το καθεστώς ενεργειακής απομόνωσης.

Ως εκ τούτου, η Τουρκία, όπως διαφάνηκε και τον περασμένο μήνα, επιχείρησε μία επίθεση φιλίας στο Ισραήλ, αποσκοπώντας στην αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών με στόχο μία συμφωνία για τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσα από την Τουρκία.

Τα σχέδια αυτά χάλασε ο Μπεντζαμιν Νετανιάχου με τον Αλέξη Τσίπρα, που συμφώνησαν ο αγωγός να περνά από την Ελλάδα προς την Ευρώπη.

Στο πολυδαίδαλο «παιχνίδι» μπαίνουν σφήνα σε αυτό το σημείο και η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Η σχέση του Βερολίνου με την Άγκυρα διατηρείται σε πολύ καλό επίπεδο, πράγμα που έχει επιβεβαιωθεί και από το «χάϊδεμα» του Ερντογάν για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, με τα δισ. ευρώ που έδωσαν στην Αγκυρα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Παρέμβαση στην προσπάθεια της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου –Ισραήλ να προωθήσουν κοινό σχέδιο για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου είτε μέσω αγωγού είτε με LNG προς την Ελλάδα, επιχείρησε και η Ουάσιγκτον σε ανώτατο επίπεδο, με στόχο οπως όλα δείχνουν να εξασφαλίσει «θέση» στο ενεργειακό παιγνίδι της περιοχής και στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις ο κ. Μπάιντεν συζήτησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό τις «συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ και της Τουρκίας και την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι αμερικανοί έτσι συνδέουν την λύση του κυπριακού αλλά και την ομαλοποίηση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο φυσικά να εξασφαλιστεί για την Τουρκία ο ουσιαστικός ρόλος του κόμβου εξαγωγής του αερίου αυτού.

Η «ΒΟΜΒΑ” ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η ”βόμβα” που έριξε ο ΥΠΑΜ Ισραήλ κ. Γιαλόν για την Τουρκία. «Είναι πλέον στο χέρι της Τουρκίας, της τουρκικής κυβέρνησης, να αποφασίσει εάν θέλει να αποτελέσει μέρος οποιασδήποτε συνεργασίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δεν είναι δικό μας ζήτημα», δήλωσε έπειτα από τη συνάντησή του με τον κ. Π. Καμμένο και διευκρίνισε:

«Οπως πιθανώς γνωρίζετε, το Ισλαμικό Κράτος λάμβανε τουρκικά χρήματα για πετρέλαιο για πολύ καιρό, και ελπίζω ότι αυτό θα σταματήσει. Η Τουρκία επέτρεπε επίσης στους τζιχαντιστές να μετακινηθούν από την Ευρώπη προς τη Συρία και το Ιράκ και πάλι πίσω, ως μέρος της τρομοκρατικής υποδομής του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη, και ελπίζω ότι και αυτό θα σταματήσει. Η Τουρκία φιλοξενεί ακόμα τη Χαμάς, εξωτερικούς τρομοκράτες, στην Κωνσταντινούπολη».

Οι δηλώσεις αυτές, μόνο τυχαίες δεν είναι και αποδεικνύουν περίτρανα πως το Ισραήλ έχει επιλέξει συμμάχους παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ για αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Τελ Αβίβ και Άγκυρας.  

«ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ”

Βαρυσήμαντη ήταν και η δήλωση της πρέσβειραςτου Ισραήλ στην Αθήνα πριν την τριμερή. H Τουρκία πρέπει να πάψει κάθε σχέση με τη Χαμάς, επίσημη και ανεπίσημη και να σταματήσει κάθε δραστηριότητα της οργάνωσης στην Τουρκία αν θέλει ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ.

«Πιστεύω πως είναι ξεκάθαρο σε Ελλάδα και Κύπρο πως οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν θα είναι οι ίδιες όπως ήταν παλιά. Το επίπεδο κατανόησης και συνεργασίας που είχαμε στο παρελθόν δεν νομίζω ότι θα είναι το ίδιο τώρα»
 

Η πρέσβης του Ισραήλ δήλωσε πάντως πως υπάρχουν πολλοί λόγοι που ο Ερντογάν θέλει τώρα επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, όπως η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας, η κρίση στις σχέσεις της με τη Ρωσία, αλλά και τα εσωτερικά της προβλήματα, την τρομοκρατία, την κακή της οικονομική κατάσταση.

«Ωστόσο το Ισραήλ θέλει να δει συγκεκριμένα πράγματα. Πέραν της διακοπής των σχέσεών της Τουρκίας με τη Χαμάς, το Ισραήλ θέλει πλήρη αποκατάσταση σχέσεων σε επίπεδο πρέσβεων. Επίσης ζητά τουρκική δέσμευση πως δεν θα ασκήσει ποινικές διώξεις για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Μαβί Μαρμαρά», είπε η πρέσβης και τόνισε πως ο όρος που θέτει η Τουρκία περί άρσης του αποκλεισμού της Γάζας δεν πρόκειται να γίνει δεκτός.

«Είναι πολύ σημαντικό οι τρεις ηγέτες Ισραήλ, Ελλάδος και Κύπρου να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν στον ενεργειακό τομέα», κατέληξε η πρέσβης.
 
ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Υπέρ της ίδρυσης ανεξάρτητου κουρδικού κράτους τάχθηκε κορυφαία υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης σε μια δήλωση η οποία αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς των ισραηλινών, άλλα αναμένεται να μεγαλώσει την δυσπιστία που παραμένει μεταξύ Άγκυρας –Ιερουσαλήμ. Αυτή την κρίση μεταξύ των δύο χωρών η χώρα μας πρέπει να το εκμεταλλευθεί στο έπακρον καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει πάρα πολλά και ευτυχώς που το Ισραήλ φυσικά για το δικό του συμφέρον θέλει αγωνιωδώς αυτή την συμμαχία

Η υπουργός δικαιοσύνης του Ισραήλ Αγελέτ Σακέντ μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Ασφαλείας INSS στο Τελ Αβίβ δήλωσε ότι είναι πλέον η στιγμή «να βοηθήσουμε τους Κούρδους, ένα αρχαίο δημοκρατικό και ειρηνικό έθνος, που δεν μπόρεσε ποτέ να έχει την δική του χώρα..»

Η κ. Σακεντ που έχει υπηρετήσει και ως λοχαγός στο ισραηλινό Στρατό, τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει «δημόσια να ζητήσει την εγκαθίδρυση κουρδικού κράτους που θα χωρίζει το Ιράν από την Τουρκία και θα είναι φιλικό προς το Ισραήλ. Συγχρόνως εξήρε την συνεργασία του Ισραήλ με την αυτόνομη κουρδική περιοχή του Β. Ιράκ κυρίως στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. Η ισραηλινή υπουργός υποστήριξε ακόμη ότι η δημιουργία κουρδικού κράτους θα αποδυναμώσει μια σειρά «αντιπάλων» του Ισραήλ στην περιοχή.

Ο Ελληνισμός οφείλει να συσφίξει περαιτέρω της σχέσεις του με μια χώρα που αποτελεί παγκόσμια τόσο σε επίπεδο λόμπυ όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Ο στρατός του Ισραήλ έχει πολεμήσει επανειλλημένα εναντίον στρατιωτικών δυνάμεων γειτονικών χωρών. Ο στρατός αποτελείται απο τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ( IDF γνωστές επίσης ως Τζαχάλ), την Ισραηλινή Ναυτική Δύναμη (IN) και την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF). Η Υπηρεσία είναι υποχρεωτική για τους περισσότερους Εβραίους και Δρούζους πολίτες άνω των 18 ετών.

Το Ισραήλ έχει 176.500 προσωπικό σε ενεργό υπηρεσία, εκ των οποίων οι 133.000 είναι στο στρατό ξηράς, με τους κληρωτούς να ανέρχονται σε 107.000. Το ναυτικό έχει 9.500 ναύτες για την ενεργό υπηρεσία, υπάρχουν επίσης 34.000 στην πολεμική αεροπορία, καθώς και μια συνολική εφεδρική δύναμη των 565.000.

Ο Ισραηλινός στρατός έχει πάνω απο 3,000 άρματα μάχης στα οποία περιλαμβάνονται 441 Merkava MkI, 455 Merkava MkII, 454 Merkava MkIII, 175 Merkava MkIV και τα 206 Centurion.

Συμφωνα με το Reuters ο ισραηλινός στρατός έχει, περίπου, 10.484 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) και 5.432 όπλα πυροβολικού, εκ των οποίων 620 είναι μηχανοκίνητα και 456 συρόμενα.
 
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε πως η συνεργασία Ελάδας-Ισραήλ εντείνεται όλο και περισσότερο. Έτσι λοιπόν μετά την γιγαντιαία άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2015» μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων Ελλάδας-Ισραήλ-ΗΠΑ, την  «Blue Flag»  στο Ισραήλ της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και την άσκηση «OLYMPUS SUMMIT 2015» στη Θεσσαλία «στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ» – όπου βρέθηκαν περίπου 200 Ισραηλινοί πιλότοι, τεχνικοί και άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων και περίπου 15 ισραηλινά ελικόπτερα, είχαμε την άσκηση «White and Blue Glory» στην έρημο του Ισραήλ!

Αξίζει να δούμε τα αντικείμενα των ασκήσεων, όπου σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση δοκιμάστηκαν τακτικές εναέριας εφόδου από μεικτούς σχηματισμούς ελικοπτέρων, Εκκαθάρισης Δρομολογίου και Περιοχής, Ερευνας και Διάσωσης Μάχης, σε συνεργασία με αεροσκάφος σε ρόλο Air Mission Commander.

Η πολεμική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ έχει μπει σε νέα φάση με μηνύματα προ πάσα κατεύθυνση. Το δημοσίευμα της Jerusalem Post αναφέρει: «οι εκπρόσωποι των 2 χωρών υπέγραψαν καθεστώς μιας στρατιωτικής συμφωνίας στο Tel-Aviv που προσφέρει νόμιμη άμυνα και στα 2 στρατεύματα των αντίστοιχων χωρών με εκπαίδευση του ενός στη χώρα του άλλου. Το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει ποτέ στο παρελθόν ανάλογη συμφωνία με άλλη χώρα εκτός των ΗΠΑ» (Jerusalem Post 19/7/15).

Πεδίον δόξης λαμπρό λοιπόν για τον ελληνισμό, αρκεί να κάνει σωστές και έξυπνες κινήσεις.


Πληροφορίες: ΑΠΕ, Mignatiou, Liberal, Onalert

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password